23e bergs bierfestival

en obbk wedstrijd

Zonnig festival

Op een zonovergoten zaterdag 21 september heeft in Bourgondisch Bergen op Zoom het jaarlijks terugkerende Bergs Bierfestival plaatsgevonden.

Het Bergsche Bierbrouwers Gilde bood de bezoeker tal van bekende en minder bekende speciaal bieren van uiteenlopende brouwerijen aan. Het eigen festivalbier – welk naar eigen gilde recept gebrouwen is – was ook verkrijgbaar. Voor de drie-en-twintigste keer op rij heeft het gilde de groeiende populariteit van de biercultuur gepromoot.  Mede door het mooie weer was het weer een groot succes.

 

Het historisch pand van het Provoosthuis en de authentieke Potterstraat in het hart van het centrum van Bergen op Zoom werd tot bruisend festivalterrein omgetoverd waar nieuwsgierige bezoekers, liefhebbers en connaisseurs van goed bier hebben genoten. Er waren 16 brouwerijen aanwezig met een gevarieerd assortiment aan bieren, voor elk wat wils. Waarbij het festival terrein weer wat ruimer opgezet was. Mede omdat enkele brouwerijen een complete eigen stand meenemen…

Gilde op het festival

Uiteraard ontbrak het Bergsche Bierbrouwers Gilde zelf niet op het festival. Het gilde was aanwezig met een stand waar men informatie over het gilde en de bierbrouwcursus tot hobbybrouwer kon vinden. Ervaren (hobby)brouwers en Gildeleden stonden geïnteresseerden te woord en lieten hen proeven van ons eigen festivalbier! Het festivalbier van dit jaar is een bijzondere saison, welke met medewerking van een aantal gildeleden is gebrouwen en vervolgens heeft gerijpt op respectievelijk een witte wijn of jenever vat.

Ook werd er dit jaar door twee gildeleden een live brouwdemonstratie gegeven. Hier kon het hele brouwproces aanschouwd worden, van af het inmaischen tot en met het koken met de hop. Over enige tijd (na de vergisting) zal dit bier op de gilde avond te proeven zijn. We zijn benieuwd!

Bier kampioenschap - OBBK -

Zoals gebruikelijk valt het festival samen met het Open Bergsche Bierbrouw Kampioenschap (OBBK), dat dit jaar zijn 27e editie heeft gekend. Het kampioenschap kent jaarlijks een grote aantrekkingskracht onder hobbybrouwers uit Nederland en België. Ruim voor de sluitingsdatum werd het maximaal aantal in te zenden bieren bereikt. Dit is net zoals voorgaande jaren 175 bieren. De bieren worden door leden van het Bier Keurmeesters Gilde gekeurd. Om circa 17:30 vond de officiële prijsuitreiking plaats aan de winnaars.

Er waren natuurlijk weer een aantal winnaars in de diverse categorieën, zij mogen een mooie prijs mee naar huis nemen. De klassen zijn; A= licht smal bier, B= licht donker bier, C= licht zwaar bier, D= donker zwaar bier en V= vrije klasse. Ook binnen ons eigen gilde zijn er twee leden in de prijzen gevallen, J. Francke, 2e met een Porter (categorie B), en G. Maas, 1e in de vrije categorie met een Schwarzwalder kirschbier. Verder is het gilde uit Hulst, Ambrasserie Bier en wijn gilde 4x in de prijzen gevallen.

  1. v. Sikkelerus mocht de bokaal van “beste brouwer van Berrege en omsteken” meenemen, hij had een Framboise Lambiek gebrouwen. Naast de wissel trofee, de pul, kreeg hij een speld van Le Marquis opgespeld.

Foodpairing

Voor de 3e maal werd een foodpairing sessie georganiseerd tijdens het Bergs Bierfestival. Dit jaar heeft de commissie het dicht bij huis gezocht en gekozen voor lokale streekproducten. Malu Bogers van Hugo Bogers Boerderijwinkel heeft samen met Gildelid en Stibon bierambassadeur Bertram van Beers een mooie mix van festivalbieren en streekproducten geserveerd in het Provoosthuis.

Behalve achterliggende informatie over de te proeven bieren en gerechten zelf, werd er pergerecht en bier kort verteld hoe en waarom deze smaken elkaar nu juist complementeren of contrasteren.

Enkele voorbeelden van de combinaties zijn:

  • Brabantse wal asperge bitterbal gecombineerd met een Halderberg weizen van ’t meueleneind,
  • Kalfswang met Hoicinsaus en zeekraal gecombineerd met de Stoppelbaard stout van de Bebaarde brouwer.