Brouwerij de Arn

Facebook @bierbrouwerijdearn

www.bierbrouwerijdearn.nl

Brouwerij de Arn heeft al eerder zijn opwachting gemaakt, maar is een graag geziene gast onder de festival bezoekers….daarom op Repeat….en we zijn blij dat Arjan tijd heeft kunnen vinden voor het Bergs Bierfestival.

 

Bierbrouwerij De Arn is een initiatief van Arjan te Hoonte. Arjan liep al langere tijd rond met het plan om bier te gaan brouwen. 

In augustus 2013 werd het eerste bier – een dubbelbok- gebrouwen in de installatie van Sallands Landbier in Raalte.

Inmiddels zijn er veel meer bieren  gebrouwen. Zo  zijn de Triple Arn en de Dubbele Arn verkrijgbaar, evenals de Iris’Pale Arn (een ‘IPA’). In de loop van 2014 verschijnen een Weizen en een Zomerbier. In het najaar van 2014 zal een Stoute Arn op de markt verschijnen. De bieren zijn zowel op fles als op 20-liter fust verkrijgbaar.

Mede door het grote succes van de bieren van Bierbrouwerij De Arn ontstond de behoefte aan een eigen brouwerij met een eigen brouwinstallatie. Samen met de Gemeente Rijswijk zijn wij nu naarstig op zoek naar een geschikte locatie om onze eigen bierbrouwerij te kunnen realiseren.

(tekst: website www.brouwerijdearn.nl)

Brouwerij de Kip

Facebook @brouwerijdekip

www.brouwerijdekip.nl

Brouwerij de Kip is een micro brouwerij in Ossenisse. De brouwerij zelf wordt alleen gebruikt om proefbrouwsels te maken. De productie zelf vindt plaats bij ´t Hofbrouwerijke in Beerzel (België) maar in 2016 kwam hier verandering in. Omdat ‘t Hofbrouwerijke te kennen gaf te gaan uitbreiden, besloot Jos de installatie van ’t Hofbrouwerijke over te nemen en in Ossenisse te gaan plaatsen.

Sinds januari 2018 beschikt de brouwerij over een eigen installatie van 10 hl met een lagercapaciteit van 40 hl. Omdat de eigenaar graag professioneel werkt, heeft hij hier gelijk ook een compleet nieuwe bottellijn geplaats. Hierdoor komt het bier nauwelijks in contact met lucht (funest voor bier), wat de kwaliteit en houdbaarheid ten goede komt. En uiteraard is dit ook uiterst efficiënt.

De brouwinstallatie is overgenomen van ´t Hofbrouwerijke in Beerzel (België). Hier brouwde Jos eerst zijn bieren, maar nadat ‘t Hofbrouwerijke te kennen gaf te gaan uitbreiden, is de bestaande installatie verhuisd naar Ossenisse.

Ontstaan van de brouwerij
Net als veel brouwerijen is ook brouwerij de Kip een uit de hand gelopen hobby van de eigenaar, Jos Huijgens. Jos brouwt al sinds 1992 en is jaren lang fanatiek hobbybrouwer geweest. Vervolgens heeft Jos een aantal jaar niet gebrouwen, maar sinds 2008 toch een kleine brouwerij opgericht.

Het bier werd steeds lekkerder en de vraag naar het bier werd steeds groter. Om het bier ook in cafés te kunnen schenken is de brouwerij vanaf 2014 commercieel gegaan.

Een tijdje geleden is de brouwerij officieel geopend door locoburgemeester Jean-Paul Hageman van de gemeente Hulst. Onder zijn leiding zijn de vergunningen in orde gekomen, en dan is het mooi dat hij de brouwerij ook heeft geopend.

(tekst: website www.brouwerijdekip.nl)